El santoral catòlic

El santoral és el calendari litúrgic que indica la data en què se celebren les festivitats en honor d’un sant o una altra figura religiosa. El calendari actualment en ús per l’Església Catòlica és una versió modificada del costum paleocristiana de commemorar la mort dels màrtirs en el seu aniversari. Amb la contínua canonització de creients al llarg dels segles, tots els dies de l’any commemoren actualment almenys un sant d’alguna classe.

No només la mort dels màrtirs es recorda avui d’aquesta manera, també els sants morts per causes naturals -els antigament anomenats confessors, per contraposició amb els testimonis- són inclosos al calendari, així com les festivitats -com Pasqües, Pentecosta o l’Epifania- relacionades amb esdeveniments de la vida de Jesús i la història eclesiàstica.

En l’època medieval era freqüent indicar les dates dels esdeveniments en relació amb el calendari eclesiàstic, datant-los per exemple en el “tercer dia de l’Advent” o en la “nit de Sant Joan”. De la mateixa manera, el nom de pila dels infants solia assignar-se segons la festivitat que se celebrés el dia del seu naixement o baptisme; encara que això és menys freqüent avui dia, en alguns països de tradició catòlica o ortodoxa es conserva el costum de saludar i felicitar a les persones el dia del seu sant.

A continuació us presentam el santoral distribuït mesos:

Gener Febrer Març Abril Maig Juny
Juliol Agost Setembre Octubre Novembre Desembre